Щорічно у квітні в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувається студентська наукова конференція, яка засвідчує те, що попри навчальний процес, студенти активно займаються ще й науково-пошуковою діяльністю, яка стимулює аналізувати, мислити та робити несподівані відкриття.

Незважаючи на карантинні заходи, навчальний процес все ж триває, щоправда у дистанційному режимі. Доказом того є перше засідання студентської наукової конференції філологічного факультету «Підсекції актуальних проблем літературознавства» (22 квітня 2020 року), в якій взяли участь викладачі кафедри української літератури, зосібна декан філологічного факультету, професор Борис Іванович Бунчук, завідувач кафедри української літератури, професор Володимир Іванович Антофійчук, доценти Лариса Василівна Маркуляк, Валентин Сергійович Мальцев, Ольга Василівна Меленчук та студенти 3–5 курсів денної і заочної форми навчання.

зображення_viber_2020-04-22_22-01-53

Приємно відзначити, наукові виступи учасників конференції охоплювали різнотематичну палітру досліджень, актуальних за проблематикою, які стосувалися творчості українських письменників ХХ–ХХІ століття. Зокрема у доповідях представлені розвідки окремих аспектів творчості Івана Дощівника, Максима Рильського, Євгена Маланюка, Василя Симоненка, Романа Іваничука, Володимира Яворівського, Василя Шкургана, Катерини Калитко, Тараса Унгуряна, Надії Гаврилюк та Наталії Гурницької. Серед інших літературознавчих проблем молоді дослідники акцентували на особливостях будови жанру поезії в прозі, розвитку періодичних видань на Буковині, зокрема йшла мова про публікацію літературних матеріалів на сторінках журналу «Самостійна Думка» (1931–1932 рр.) тощо.

Своїми науковими здобутками поділилися студенти філологічного факультету Діана Тучак, Тетяна Капиця, Людмила Матюх, Діана Радощук, Зіновія Стринадко, Наталія Марчук, Аліна Михайлюк, Мар’яна Семків, Емма Авасилка, Галина Ященко, Анна Блідна, Мар’яна Фочук та Андрій Ругала, які не лише виступили з цікавими та оригінальними доповідями, а й продемонстрували свою ерудицію і неабияке зацікавлення обраною проблематикою дослідження.

У підсумку онлайн засідання викладачі кафедри поділилися своїми враженнями і міркуваннями стосовно проведення студентської наукової конференції у такому форматі, зокрема професор Борис Іванович Бунчук звернувся до учасників конференції: «Навіть такий режим роботи доводить, що разом ми в силі протистояти біді. Це вперше ми маємо такий досвід відеоконференції. Студенти, не шкодуйте того часу, який ви витратили на підготовку та написання свого виступу. Це все – збагачення вашого досвіду. Це допоможе вам у подальшому навчанні. Дуже вдячний керівникам, які підготували студентів. Всі виступали досить серйозно і солідно. Дякую керівникам нашої секції Ларисі Василівні та Валентину Сергійовичу. Я отримав крихту задоволення, я почув наше, українське, рідне, філологічне. Дякую за таку можливість!».

Свою оцінку висловив також і професор Володимир Іванович Антофійчук: «Я радий вітати і керівників секції, і наукових керівників, а насамперед, звичайно, наших доповідачів. Враження у мене дуже гарні, і я не хочу когось відзначати, адже доповіді були всі рівні. Може, комусь вдалося краще представити свої наукові спостереження, може, комусь менше, але загалом це той рівень, який відповідає серйозним намірам наших вихованців. Теми були абсолютно новими, малодослідженими у нашому літературознавстві. Більше зверталися студенти до тем, пов’язаних з літературою ХХ століття, сучасною літературою. Це все ж традиційно, бо ми вкрай рідко звертаємося до класики чи, скажімо, давньої літератури. Але є доповіді, за якими можна оцінити рівень підготовки студентів як досить високий. Конференція в таких умовах, режимі онлайн, давно практикована у Європі. Це економить кошти і час, але недоліком є відсутність живого спілкування, яке відбувається за «кулісами» самої конференції, у перервах на різних екскурсіях, зустрічах. Це дає не менше, ніж слухання самих доповідей. Ще раз вітаю усіх, хто брав участь у нашій конференції: доповідачів, керівників секції і наукових керівників. Хай нашим вихованцям щастить, хай вони ростуть і набираються досвіду».

Асистент Ольга Василівна Меленчук зауважила: «Така форма конференції має позитивне значення, адже буває так, що під час проведення секційного засідання, дехто з доповідачів в силу різних обставин може бути відсутнім, а тут усі на місці й кожен виділив час, щоби виступити зі своєю доповіддю та заслухати своїх колег. Вітаю наших третьокурсників і тих, хто вже не вперше виступає на конференції. Для п’ятикурсників це, мабуть, остання конференція у їхньому студентському житті, хоча, можливо, хтось із них у майбутньому пов’яже життя з наукою і надалі розвиватиме свою тему. Всім зичу міцного здоров’я, сили, натхнення, шануйтеся!».

Подякували за роботу учасникам наукової конференції керівники секційного засідання – доценти Валентин Сергійович Мальцев та Лариса Василівна Маркуляк, які висловили сподівання, що невдовзі всі знову зможуть зустрітися у рідних стінах філологічного факультету.

Інформацію підготували

кандидат філологічних наук Меленчук Ольга Василівна

та секретар секції, студентка ІІІ курсу Аліна Михайлюк

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *