Книга, про яку йтиметься далі, постала неочікувано. Звісно, вона приурочена до славного 200-літнього Шевченкового ювілею, який випало святкувати нам і нашим сучасникам. Проте її автор – кандидат філологічних наук, викладач кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, за фахом – філолог, а не дослідник скульптури.

А втім Ольга Меленчук працює у царині шевченкознавства, адже її кандидатська дисертація стосувалася «Шевченкознавчого дискурсу Сергія Єфремова у контексті українського літературознавства», і була успішно захищена у 2010 році в Інституті літератури НАН України.Мистецтвознавче дослідження «Тарас на букових п’єдесталах» має підзаголовок – «З історії пам’ятників Т. Г. Шевченкові на Чернівеччині». У ньому зібрано великий пласт шевченкіани – в камені, граніті, бетоні, металі, бронзі, гіпсі, тобто створеної засобами монументального мистецтва.

До речі, його потреба давно вже назріла, адже, як засвідчує «Шевченківська енциклопедія» (К., 2013, Т. 4), вже є дослідження Б. Грабовецького «Скульптурна шевченкіана Прикарпаття» (1989), Л. Перейми «Скульптурна шевченкіана Львівського краю» (2004), Р. Наконечного «Світ його привітав: Пам’ятники

Т. Шевченку на Львівщині» (2013) та ін.

Ольга Василівна із властивим їй ентузіазмом і неослабленим інтересом до постаті Пророка створила історико-краєзнавчий огляд про пам’ятники у

Чернівецькій області. Структурно свій нарис вона поділила на вісім розділів, у першому – «Біля джерел скульптурної шевченкіани» зацікавлює читача історією появи пам’ятників в Україні і за рубежем. Адже спорудження їх – це вияв глибокої поваги до великого українського поета і художника, визнання його таланту і – вагомого внеску у світову культуру.

Наступні розділи розвідки розповідають про пам’ятники у Кіцманському, Заставнівському, Вижницькому, Глибоцькому, Кельменецькому, Хотинському районах нашої області. Визначальним тут є кількісний принцип, адже є, на жаль, ще й нині місцевості, де не вшановано Т. Шевченка таким чином. Це Герца, Путила,  Сторожинець. Окремо О. Меленчук пише про Чернівці, Новодністровськ, Хотин.

Авторка зібрала обширний матеріал, вміло оперує деталями, сама дивується з історичних чи навіть детективних перипетій (як, приміром, було у випадку з новодністровським пам’ятником, який перекочував із села Сопошин Жовківського району на Львівщині і буде повернутий назад), про що широко повідомляла чернівецька преса.

Імпонує, що Ольга Меленчук побудувала свою працю  на добрих джерелах, простудіювавши періодику, особливо радянського часу, вивчивши архівні матеріали, фонди відділу охорони пам’яток історії та культури Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини. А тому така актуальна і новаторська з погляду об’єкта дослідження праця, що побачила світ у видавництві «Букрек» (директор – Дарина Туз-Максимець), повинна  мати продовження.

Оскільки це перша спроба подібної роботи, то в ній ще є багато непоставлених крапок над «і», не до кінця з’ясованого. Приміром, сама авторка зізнається, що не вдалося розкрити історію деяких монументів, розшифрувати ініціали, ба, навіть всюди побувати і сфотографувати.

Але Ольга Меленчук готова до співпраці, адже планує продовжити роботу і «просить усіх небайдужих відгукуватися з інформацією про місцезнаходження й встановлення монументів, пам’ятних знаків, меморіальних дощок Т. Шевченкові в Чернівецькій області».

Хотілось би попросити допомоги небайдужих читачів «Буковини», усіх зацікавлених історією краю. Візьміть до рук фотоапарат чи пошукайте історичні довідки про пам’ятники у Вашому селі, селищі, місті. Запитайте працівників сільрад, вчителів історії, бібліотекарів!

Хочеться наголосити, що втілення образу Шевченка у живописі, скульптурі, засобами театрального мистецтва (як-от, нещодавнє  чудове дійство «Тарас і доля» на сцені Чернівецького театру імені Ольги Кобилянської), – це ознака того, що розвиток української нації, її культури триває. Адже Тарас нині, як ніколи гостро актуальний.

Ярослава МЕЛЬНИЧУК

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *